Fényvédelem kezdőknek és haladóknak - 1stderm orvos-esztétika

Minden, amit a fényvédelemről tudnod kell

Mennyit tudsz a napbiztonságról?

Fényvédelem kezdőknek és haladóknak

Ezek a tények segítenek abban, hogy a bőröd védett legyen:

  1. A nap kétféle sugarat bocsát ki, amelyek eljutnak a bőrödig, UVA és UVB sugarakat. Mi a különbség a kettő között?

Az ultraibolya A (UVA) sugárzás ugyanolyan intenzitással van jelen napkeltétől napnyugtáig, az év 365 napján, folyamatosan. Az ultraibolya B (UVB) sugarak viszont nyáron erősebbek, különösen 10 és 16 óra között.

  1. Az UVA és az UVB sugarak egyformán károsak a bőrre?

Igen, de különböző módon befolyásolják. Az UVB sugarak felelősek a leégésért és a bőrpírért. (Gondoljcsak az UV „B” kifejezésre, angolul Burn azaz „égésre”.) Gyulladást, a felület kiszáradását és a száraz bőr túlzott felhalmozódását okozzák.

Az UVA sugarak gyengébbek, mint az UVB sugarak, de továbbjutnak a bőröd mélyebb rétegeibe. Serkentik a felesleges pigmentek termelődését, ami sötét nyomokat, öregségi foltokat és pigmentációt eredményez. Az UVA-k lebontják a kollagént és az elasztint is, ráncokat és bőrmegereszkedést okozva. Az UVA-sugarak áthatolnak az üvegen, ami azt jelenti, hogy még beltérben is károsítják a bőrt, akár autóvezetés közben is.

3. Mit jelent az SPF, és hogyan működik?

Az SPF a „Sun Protection Factor” rövidítése. Minél magasabb az SPF faktorszám, annál nagyobb védelmet nyújt, tehát annál intenzívebb a fényvédelem. De hogy pontosan mennyi ideig véd a fényvédő, függ a bőröd színétől, és annak UVB-sugarakkal szembeni toleranciájától.

Ahhoz, hogy megértsd, mennyi ideig tartózkodhatsz a napon, szorozd meg a fényvédő SPF számát azzal az idővel, amennyi idő alatt a bőröd megég a napsütésben, ha nem használnál napvédő krémet.

Matekozzunk csak kicsit…

Tehát, ha a bőröd 10 perc alatt pirosra váltana napvédelem nélkül, a matekod így néz ki:

  • SPF 15 x 10 perc = 150 perc (2 ½ óra) égés nélkül
  • SPF 30 x 10 perc = 300 perc (5 óra) égés nélkül

… de azért ennél valamivel többről van szó. Először is: egyetlen fényvédő sem képes kizárni a napsugarak 100% -át. Mivel nem számíthatsz csak a fényvédőre a teljes védelem érdekében, ezért mindenképpen óvnod kell a bőröd, emennyire csak lehet! Viselj védőruhát, nagy kalapot és napszemüveget!

4. Mi a különbség a fizikai fényvédelem és a kémiai fényvédelem között?

A két típusú fényvédő különböző módon védi a bőrt, és különböző tulajdonságokkal rendelkezik.

 A fizikai fényvédők, például a cink-oxid, visszaverik és szétszórják a fényt, így akadályozzák meg, hogy bőrünket elérjék a sugarak. Ez a káros, UVA és UVB sugarakra is vonatkozik. Ezek a krémek nem szívódnak fel bőrünkön keresztül, védőréteget alkotnak, ami leggyakrabban elég látványos, mert fehér réteget von a bőrre. Sokakat zavar a bőrükön megmaradó filmréteg, ezért nano méretben is alkalmazzák. 

Ezek a nanoszemcsék azonban már felszívódnak a bőrbe, és egészségvédelmi szempontból így nem nyújthatnak akkora biztonságot, mint a bőr felszínén megmaradó mikroszemcsés változata. Fontos még tudni, hogy a filmréteg vízzel érintkezve lemosódik a bőrünkről, így egy fürdés után mindenképpen újra kell kenni. Kisgyerekeknél nagyon fontos arra vigyázni, hogy semmiképp ne kerüljön a gyerekek szájába, ne nyalják le a bőrükről.

A kémiai fényvédők nem visszaverik a káros sugarakat, hanem olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek elnyelik az UV sugarakat, hővé alakítják, majd felszabadítják és szétszórják. A bőrön kellemesebb érzést nyújtanak, de fél órával napozás előtt fel kell őket kenni, mert nem azonnal fejtik ki a fényvédő hatásukat.

Korábban a vegyi fényvédők rossz hírnevet szereztek az oxibenzon tartalmuk miatt, amely allergiához, hormonzavarokhoz (ösztrogén aktivitás) és sejtkárosodáshoz kapcsolódott. A márkák hosszú utat tettek meg a fejlesztésben, és néhány ettől a formulától mentes termék is kapható, ami ugyanolyan hatékony.

HASZNOS TIPP

Ugyanolyan fontos, mint a választott formula, hogy tisztában legyél a lejárati dátumokkal. Ha a fényvédő lejárt, vagy az összetevőket közvetlen napsugárzás érte, azok lebomlanak, hatástalanná válhatnak és potenciálisan irritálhatják a bőrt.

5. Milyen gyakran kell újra bekenni magunkat a fényvédővel?

A fényvédő egyszeri alkalmazása nem védi a bőrünket egész nap. Két óránként újra kell kenni, sőt gyakrabban, ha a vízben voltunk. Ilyenkor ne felejtsük újrakenni minden fürdőzés után! Ez akkor is igaz, ha magas SPF fényvédőt használunk.

Fontos tudni, hogy az intenzív napsugárzás a bőr korai öregedéséhez, fakó bőrhöz és mélyebb, látható ráncok kialakulásához vezet. Kutatások támasztják alá, hogy a bőrrák, különösen a melanoma kialakulásában is nagyon komoly szerepet játszik az intenzív napsugárzás.

Ügyelj a biztonságos napozásra és ellenőriztesd a bőrödet nyaralás után!

Magasan képzett bőrgyógyászaink szeretettel várják Önt!

Elérhetőségeink:

Telefon: +36 30 665 6699

Címünk: Budapest – 1133, Hegedűs Gyula u. 91.

Megosztás: