Bőrgyógyász: 7 ok, amikor érdemes felkeresned - 1stderm

Mikor érdemes bőrgyógyász segítségét kérned?

Orvos-Esztétikai részlegünk kiemelkedő fontosságú része a bőrgyógyász szakrendelés. Fontosnak tartjuk, hogy rendszeresen vizsgáljuk és ellenőriztessük bőrünket!

A bőr nemcsak a legnagyobb szervünk, hanem igen sok feladatot is ellát. Védelmi vonalat képez a környezeti hatásokkal szemben, megakadályozza a kórokozók túlzott elszaporodását, szabályozza a test hőmérsékletünket, véd a kiszáradástól, elfedi az ereket, idegeket és szerveket. Kiemelkedő jelentősége van és ezért javasoljuk, hogy ha valamit nem érzel teljesen rendben a bőröddel kapcsolatban, akkor keresd fel bőrgyógyászod!

MOST BEMUTATUNK 7 OLYAN ESETET, AMIKOR MINDENKÉPPEN ÉRDEMES A BŐRGYÓGYÁSZ SEGÍTSÉGÉT KÉRNED ⇒

1. Észlelsz egy anyajegyet, amely alakját vagy méretét megváltoztatja

Függetlenül attól, hogy anyajegyed születésed óta megvan-e, vagy csak újonnan jelent meg, fontos, hogy minden évben menj el egy bőrgyógyászati anyajegy szűrésre. Különösen fontos ez, ha észrevetted, hogy változott az anyajegyed mérete, alakja vagy színe, továbbá, ha viszketnek, véreznek, fájdalmasak, vagy nem gyógyuló sebekké alakultak át. Ilyen esetekben rendkívül fontos, hogy felkeresd a bőrgyógyászt.

2. Olyan pattanásod van, amely egyszerűen nem múlik el 

Bár sok a vény nélkül alkalmazható kezelés és az otthoni gyógymódok is sikeresek lehetnek, azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor ezek egyszerűen nem működnek. Vannak bizonyos bőrbetegségek, amelyek külsőleg hasonlítanak a pattanásokra, de valójában nem azok, tehát diagnosztizálás nélkül helytelenül kezelheted a bőr problémát.

3. Bőröd száraz, viszkető és irritált

Az bőr reakcióinak számos kiváltó oka lehet.  A pontos diagnózis felállításához figyelembe kell venni, hogy állandóan vagy időszakosan jelentkezik-e a viszketés, a teljes testet érinti, vagy csak bizonyos területet, mióta tart, illetve van-e meghatározható kiváltó oka. Ha valami viszket több mint egy hétig, ideje felkeresni egy bőrgyógyászt, aki alapos kikérdezés és vizsgálatok után meg tudja határozni a viszketés hátterében álló problémát és megfelelő kezelést javasol. 

4. A testeden durva pikkelyes foltok jelennek meg

Leggyakrabban ennek a problémának a gyökere a pikkelysömör. A pikkelysömör egy ún. autoimmun betegség, akkor alakul ki, ha az immunrendszer téves jeleket küld, és felgyorsul a bőr sejtjeinek fejlődési ciklusa, emiatt a bőrsejtek felhalmozódnak a bőr felszínén, vörös, vastag pikkelyeket okozva. Több megjelenési formája is létezik, ezek közül a legismertebb és legelterjedtebb a plakkos pszoriázis. 

5. Hullik a hajad, vagy észreveszel egy kopasz foltot a fejbőrödön

Ezt jó néhány dolog okozhatja, és a bőrgyógyász fel fogja mérni, mi lehet az oka és megvitatja a különböző kezelési lehetőségeket a konkrét állapotodnak megfelelően.

6. Találsz olyan foltokat a bőrödön, amelyek világosabbak vagy sötétebbek, mint a tested bármely más részén

A bőrfoltok gyakran kozmetikai problémákat jelentenek, de vannak más súlyos állapotok is, amelyek sötét és világos foltokat eredményezhetnek a bőrön. A bőrgyógyász értékelni fogja őket, hogy megállapítsa, van-e ok aggodalomra.

7. Bőr tartósan vörös és kipirult

A rosacea az arcbőr kipirosodásával, gyulladásával járó, hullámzó lefolyású krónikus bőrbetegség. Egyéb kórképek is okozhatnak az arcbőrön hasonló elváltozásokat (pattanások, bőrgyulladások, gyógyszer-kiütések, autoimmun kórképek), ezért a megfelelő terápia kiválasztásához elengedhetetlen a probléma pontos feltárása.

MÉG AKKOR IS, HA EZEK KÖZÜL EGYETLEN PROBLÉMA SEM MERÜL FEL NÁLAD, MINDENFÉLEKÉPPEN ÉRDEMES ÉVENTE LEGALÁBB EGYSZER BŐRGYÓGYÁSZHOZ FORDULNI ÉS LEELLENŐRIZTETNI ANYAJEGYEIDET. A VIZSGÁLAT GYORS ÉS FÁJDALOMMENTES ÉS A KORAI FELISMERÉS RENDKÍVÜL FONTOS ÉS ÉLETMENTŐ LEHET!

Várunk bőrgyógyászati szakrendelésünkön, ahol Dr. Felmérai István bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos diagnosztizálja és kezeli a bőrt érintő összes lehetséges problémát!

Telefon: +36 30 665 6699

Címünk: Budapest – 1133, Hegedűs Gyula u. 91.

Megosztás: