BŐRGYÓGYÁSZAT, DIAGNOSZTIKA - 1stderm

BŐRGYÓGYÁSZAT, DIAGNOSZTIKA

Születés után fokozatosan megjelennek az anyajegyek a bőrünkön. Sajnos, mivel az elmúlt években megnőtt a leggyakrabban úgynevezett festéksejtes anyajegyekből kifejlődő bőrrákok száma, feltétlenül fontos, hogy minden évben részt vegyünk egy bőrszűrésen. Gyakoribb szűrés javasolt a korábban eltávolított, elváltozott vagy családban előforduló rákos, daganatos megbetegedések esetében. Bőrgyógyászati konzultáció során a teljes testfelületet megvizsgálják, melynek során speciális, nagy nagyítású készüléket, úgynevezett dermatoszkópol alkalmaznak. A vizsgálat fájdalommentes. Ezt követően a bőrgyógyász dönti el, hogy szükség van-e műtétre az anyajegy eltávolításához.

Bővebben: Anyajegy és bőrrákszűrés

Az ekcéma valójában a bőr gyulladására utal. Kialakulása sokféle okra vezethető vissza, főként allergiás eredetű. A bőrön hólyagok, foltok, hámlás, repedések jelenhetnek meg, melyek életkortól és kiváltó októl függően különböző területeken (arc, kéz, testhajlatok stb.) viszketést okozhatnak. Mivel kialakulásának számos oka lehet, így kezelése szerteágazó. Enyhébb esetekben bőrápoló krémek, súlyosabb tünetek esetén gyulladáscsökkentő kenőcsök és viszketés elleni gyógyszerek, is használhatók.

Bővebben: Ekcéma kezelés

A legtöbb esetben a bőrelváltozások a pubertás körül jelentkeznek, és a hormonális egyensúly, valamint a faggyúmirigyekkel kapcsolatos funkciók megváltozása miatt alakulnak ki. Főleg az arcon jelennek meg, de a háton, a mellkason és a vállakon is előfordulhatnak.
Megjelenés: mitesszerek, papulák (piros dudorok), pustulák (sárga, gennyes papulák), sőt 3-5 mm átmérőjű bőr alatti csomók formájában is. Egyénre szabott kezelés szükséges, ami a lokális terápiáktól a belsőleg alkalmazott gyógyszerelést is magában foglalja.

Bővebben: Aknés bőr kezelése

Általában a szőrtüsző szaruképletei természetes módon cserélődnek ki. Naponta körülbelül 100 hajszálat veszítünk. Rendellenes hajhullásról akkor beszélünk, ha a hajhullás mértéke a normálnál nagyobb, vagy a haj darabokban hullik ki, vagy a haj minősége megváltozik (ritkul, töredezett). A nem megfelelő hajápolás mellett gyulladás, egyéb megbetegedés vagy hormonális egyensúlyhiány is okozhatja (pl. PCOS, pajzsmirigy betegség, szoptatás, stressz és szorongás. Az ok azonosítása után célzott kezelés végezhető.

Bővebben: Hajhullás

Ez az egyik leggyakoribb betegség, amely szinte minden családban előfordul. A gombás körmök elszíneződhetnek, megvastagodhatnak, töredezhetnek és megemelkedhetnek. A fertőzések gyakrabban fordulnak elő a lábkörmökön, és átterjedhetnek egyik körömről az összes többire. Súlyosabb esetben a körmök melletti és az ujjak közötti bőr is elfertőződhet, a sérült bőrön keresztül kórokozók is bejuthatnak a szervezetbe, például csalánkiütést okozhatnak. A családtagok könnyen megfertőzhetik egymást pl közös manikűrkészlet használatával. Bár nagyon gyakori betegségről beszélünk, kezelése hosszadalmas és sok nehézséggel kell szembenéznie. A gyógyszerek korai elhagyása vagy a nem megfelelő kezelés, valamint a fel nem ismert alapbetegségek csökkenthetik a gyógyulás esélyét.

A pikkelysömör a bőrt, a körmöket és a fejbőrt is érintheti. Nőknél és férfiaknál egyaránt előfordul. Kialakulásában a genetikai és stimuláló tényezők kombinációja dominál. Míg a pikkelysömör tünetei jellemzőek, avatatlanoknál könnyen összetéveszthető a körömgombával vagy ekcémával. Ezért, ha gyanús bőrelváltozásokat észlel magán vagy családjában, mindenképpen forduljon bőrgyógyászhoz. Számos alternatív és modern kezelési eljárás létezik, amelyek közül a páciensekkel szorosan együttműködve választjuk ki a legmegfelelőbb megoldást.

Krónikus bőrbetegség, amelyet általában középkorú betegek arcán észlelnek. Sokféle formában előfordul, például kitágult erekkel, pattanásos bőrjelenségekkel vagy rinofíma kialakulásával (burgonya orr). Ritka esetekben a szem kötőhártyája is érintett. Gyakran gyomor-bélrendszeri betegség az oka, de más betegségek, állapotok és környezeti hatások is okozhatják vagy súlyosbíthatják. A kezeléshez krémek, gélek és gyógyszerek állnak rendelkezésre. Különösen fontos a betegség hátterének megértése és ennek az érzékeny bőrnek a folyamatos, gondos ápolása.

Hegesedés léphet fel műtét, baleset, égési sérülés, lézeres kezelés, kozmetikai hámlasztás vagy dermabrázió során. Ha a seb nem gyógyul be ideálisan, általában hipertrófiás hegesedés, vagy ritkábban keloid hegesedés lép fel. A keloid egy ismeretlen eredetű kóros hegesedés, amikor az eredeti trauma (műtét, sérülés, védőoltás) határának jelentős és következetes túllépése következik be. Bőrsérülés után hetekkel vagy hónapokkal alakul ki.

Jellemzően a vállakon (oltási hely), a mellkason, a szegycsonton, a fülkagylón és a tarkón fordul elő. Esztétikailag zavaró és számos panaszt okozhat, mint érzékenység, viszketés, égő érzés. Sebészeti megoldások csak ritka esetekben állnak rendelkezésre.

Kezelésének jelenleg alappillére a szteroid injekció, aminek hatására jó eredményekre számíthatunk. A javulástól függően ez a beavatkozás többször is elvégezhető, körülbelül 4-6 hetes, vagy nagyobb szünetekkel. Ennek hatására a keloid felpuhul, eléri a bőr szintjét, kifehéredik, megszűnnek a kellemetlen szubjektív panaszok.

Rendelkezésre áll még az ún. Dermojet kezelés, amelyet intradermális tű nélküli injekciós eszközzel végeznek. Ezzel az eszközzel a kívánt hatóanyagot nagy sebességű folyadéksugár formájában juttatják a kezelési területre. A tű nélküli injekciónak határozott előnyei vannak. A kezelési eredmények azt mutatták, hogy a dermojet-kezelés hatékonyabb és fájdalommentesebb, mint a korábbi kezelések.

A bőr alatti zsírcsomókat ki kell metszeni, ha nagy méretük vagy rossz elhelyezkedésük miatt kényelmetlenséget, fájdalmat vagy esztétikai zavart okoznak.

A bőr alatti zsírcsomókat plasztikai műtéttel távolítják el. Az eltávolított zsírcsomók (lipomák, vagy ateromák) esetében gondos műtéti technikával biztosíthatjuk a műtéti seb minél szebb és legideálisabb gyógyulását.

A tenyéren és a talpon úgynevezett közönséges szemölcsök (verruca vulgaris) jelenhetnek meg. Lehet, hogy egyszeri, de gyakori, hogy több szomszédos elváltozást vagy tipikus keratotikus kinövést is lehet látni a kezeken vagy a lábakon. A térden és a lábon szintén nem ritka az előfordulása. A mozaikszemölcsnek nevezett elváltozások több centiméteres felületet is elfoglalhatnak, ilyenkor egyre nagyobb szemölcsök láthatók egymás közelében. Az elzáródott hajszálereknek megfelelő tűszúrásnyi fekete “pontokat” látunk. Kórokozója a HPV vírushoz tartozik. Kezelései közül előnyben részesítjük a fagyasztást, ez a krioterápia. Általában 3-4 hetente ismételjük meg a beavatkozást. Fagyás után hólyagok vagy vérhólyagok képződhetnek. Ez az eljárás meggyorsítja a szemölcs kifordulását, majd megszűnését.

Fontos, hogy védjük a felülfertőződéstől, ezért fertőtlenítő hatású ecsetelővel vagy kenőccsel kezeljük. A fagyasztásos kezelésnek számos előnye van, gyors beavatkozás, általában heg nélkül gyógyul, nem kell otthon hetekig kezelni a szemölcsöt.

 Ezek a bőrelváltozások és bőrkinövések zavaróak és begyulladhatnak. Fontos tudni, hogy minden beavatkozás előtt bőrgyógyász által végzett vizsgálat szükséges az elváltozások felmérésére. Általában ezek a bőrelváltozások lézerrel kezelhetők, jóindulatúak. A lézeres megoldások esztétikai szempontból hatékonyabbak, mint a műtéti beavatkozások. A kezelés során helyi érzéstelenítést alkalmazunk, majd lézerrel a bőrelváltozásokat elpárologtatjuk.

Dr Felmérai István bőrgyógyász szakorvos

Dr Felmérai István
bőrgyógyász szakorvos
Dr Felmérai István bőrgyógyász szakorvos vagyok. A Semmelweis Egyetem elvégzését követően döntöttem úgy, hogy bőr- és nemigyógyász leszek. Dolgoztam a Bőrklinikán, a Kistarcsai kórház osztályán, a BM kórház ambulanciáján, a Tisztiorvosi Hivatalban és Szakorvosi Rendelőintézetben is. Egyaránt érdekelnek mind a fertőző kórokozók általi bőrbetegségek, mind az onkológiai kórképek. Sajnálatos módon a mai kor embere egyre gyakrabban találkozik olyan vírusok okozta elváltozásokkal, melyekről korábban nem lehetett biztosat tudni. Sem keletkezésük mibenlétéről, sem patogeneziséről , illetve a korszerű terápiás lehetőségekről sem. Sok bőrgyógyászati betegségről napjainkban derült ki, hogy komoly belgyógyászati jellegű elváltozásokkal kombinálódnak, illetve súlyos onkológiai folyamatok kialakulását jelezhetik. Fenti területeken eddig megszerzett komplex tudásomat szeretném kamatoztatni leendő pácienseim érdekében, mind diagnosztikai, mind terápiás vonatkozásban.
Főbb kezelési területei a 1stderm bőrgyógyászati és esztétikai klinikán:
– Bőrgyógyászat

Kapcsolat - Időpontfoglalás